Sağlık Bakanlığı, birinci basamak sağlık hizmetlerinde etkinlik ve verimliliği artırmak amacıyla yeniden yapılanmaya gidiyor. Yaklaşık 20 yıl aradan sonra bakanlık bünyesinde halk sağlığı uzmanı istihdam edilme süreci başlatıldı.

Birinci basamak sağlık hizmetlerinin temel görevleri arasında, halk sağlığıyla ilgili risk faktörlerini ve sorunları belirleyerek bunların önlenmesi, iyileştirilmesi, bireye yönelik koruyucu, tanı, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerin planlanması ve uygulanması yer alıyor. Hastalıkların erken teşhisi, bağışıklama, aile planlaması, beslenme düzenlemeleri, anne-çocuk sağlığı hizmetleri ve halkı bilgilendirme gibi çalışmalar bu kapsamda büyük önem taşıyor.

Bu doğrultuda, bu yıl uzmanlığını tamamlayacak olan aile hekiminin yanında halk sağlığı uzmanının bilgi ve deneyiminden yararlanılması hedeflenerek, Mağusa ilçesinde görev yapan birçok hekimin görev yerinde değişikliğe gidildi. Böylece hem hizmet kalitesinin artırılması hem de bölgesel ihtiyaçların daha sağlıklı karşılanması amaçlanıyor. Bu hizmetlerin sağlıklı şekilde yürütülebilmesi için kadrolu pratisyen hekim istihdamı süreci de başlatıldı ve ilgili yazışmalar geçen ay tamamlandı.

"YAPILAN DÜZENLEME BİR HEKİME ÖZEL DEĞİL"

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yapılan düzenlemelerin tamamen yasal çerçevede olduğu ve hekimlerin görev yetki ve sorumluluklarına uygun şekilde gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamada, “Kamuoyunda yer aldığı gibi bir hekime özel bir düzenleme olmayıp, yedi sağlık merkezinde birçok hekimin görev yerlerinde düzenlemeler yapılmıştır” denildi.

Amaçlarının kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşların daha etkin ve yerinde sağlık hizmeti alabilmesini sağlamak olduğu belirtilirken, “Düzenleme yaptığımız hiçbir sağlık merkezinde hekimlik hizmetlerinin geriye gitmesi söz konusu değildir” ifadeleri kullanıldı. Deneyimli hekimlerin bilgi ve tecrübelerinden daha fazla yararlanmayı hedeflediklerini vurgulayan bakanlık, yapılan değişikliklerin sosyal medyada iddia edildiği gibi tek bir hekime yönelik olmadığını yineledi.

Öte yandan, geçtiğimiz yıl İskele ilçesinde başlatılan ve sözleşmeli hekim ile hemşirelerin halkın evine giderek sağlık hizmeti sunduğu Evde Bakım Hizmetleri modeli başarılı sonuçlar verdi. Bu modelin sürdürüleceği, ayrıca Mesarya ve Tatlısu bölgelerinde de nüfusa dayalı sağlık hizmet planlamalarının yapılmakta olduğu bildirildi.