PKK, 5-7 Mayıs tarihleri arasında "Medya Savunma Alanlarında" gerçekleştirdiği 12. Kongresinin kararlarını açıkladı.
9 Mayıs'ta yapılan açıklamada, iki farklı alanda birbirine paralel olarak yapılan kongrede "Abdullah Öcalan'ın çağrısı temelinde tarihi kararlar alındığı" kaydedilmiş ve sonuçların yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacağı bildirilmişti.
PKK, 12. Kongre'nin sonuç bildirgesini açıkladı. Fırat Haber Ajansı'na (ANF) yer alan PKK sonuç bildirgesinde, "Önder Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat tarihi açıklamasıyla başlayan süreç, yaptığı çok yönlü çalışmalar, değişik tarzlarda sunduğu perspektifler ışığında 5-7 Mayıs tarihleri arasında toplanan 12. Parti Kongremiz başarıyla tamamlandı" denildi.
232 DELEGE KATILDI
Bildirgede, "Kongremiz çatışmaların devam ettiği, havadan karadan saldırıların sürdüğü, alanlarımız üzerindeki kuşatma ve KDP ambargosunun devam ettiği zorlu koşullara rağmen güvenlikli bir şekilde gerçekleştirildi. Güvenlik nedeniyle iki farklı alanda eş zamanlı bir biçimde yapıldı. Toplamda 232 delegenin katılımıyla gerçekleşen PKK 12. Kongresi Önderlik, Şehitler, Gaziler, PKK’nin Örgütsel Varlığı ve Silahlı Mücadele Yöntemi ile Demokratik Toplum İnşası konularını tartışarak Özgürlük Hareketimiz için yeni bir döneme girişi ifade eden tarihi kararlar aldı" diye kaydedildi.
"PKK ÇALIŞMALARI SONLANDIRILDI”
Bildirgede, "PKK’nin Olağanüstü 12. Kongresi PKK mücadelesinin, halkımız üzerindeki inkâr ve imha siyasetini parçaladığını, Kürt sorununu demokratik siyaset yoluyla çözme noktasına getirdiğini, bu yönüyle PKK’nin tarihi misyonunu tamamladığını değerlendirdi. Bu temelde PKK 12. Kongresi, pratikleşme süreci Önder APO tarafından yönetilmek ve yürütülmek üzere PKK’nin örgütsel yapısının feshedilmesi ve silahlı mücadele yöntemini sonlandırması kararlarını alarak PKK adıyla yürütülen çalışmaları sonlandırdı" ifadelerine yer verildi.
Bildirgede öne çıkanlar şu şekilde: "PKK’yi feshetme ve silahlı mücadele yöntemini sonlandırma kararını, halkımızın herkesten daha iyi anlayacağına, demokratik toplum inşası temelinde demokratik mücadele döneminin görevlerine sahip çıkacağına inancımız tamdır. Bu temelde Kürt siyasi partilerinin, demokratik örgütlerinin, kanaat önderlerinin Kürt demokrasisini geliştirme ve Kürt demokratik uluslaşmasını sağlama yönündeki sorumluluklarını yerine getireceklerine inanıyoruz.
"SİYASET YÖNTEMİ DAHA GÜÇLÜ GELİŞECEK"
Mücadele ve direniş ile geçen özgürlük tarihimizin mirası PKK 12. Kongresi kararlarıyla birlikte demokratik siyaset yöntemiyle daha güçlü gelişecek, halklarımızın geleceği özgürlük ve eşitlik temelinde gelişme gösterecektir. Yoksul ve emekçi halklarımız, tüm inanç grupları, kadınlar ve gençler, işçiler, köylüler ve iktidar dışında kalmış tüm kesimler barış ve demokratik toplum sürecinde haklarını savunarak demokratik adil bir ortamda ortak yaşamı geliştireceklerdir"
"MECLİS TARİHİ ROLÜNÜ OYNAMALI"
"Kongremizin aldığı PKK’nin fesih ve silahlı mücadele yöntemini sonlandırma kararı kalıcı barışa ve demokratik çözüme güçlü bir zemin sunmaktadır" denilen bildirgede, Meclisin rolüne dikkat çekildi,: "Söz konusu kararların uygulanması Önder Apo'nun süreci yürütüp yönlendirmesini, demokratik siyaset hakkının tanınmasını ve sağlam bütünlüklü bir hukuki güvenceyi gerektirir. Bu aşamada Türkiye Büyük Millet Meclisinin tarihi sorumlulukla rolünü oynaması önemli olmaktadır. Aynı şekilde hükümet ve ana muhalefet partisi başta olmak üzere mecliste temsili bulunan tüm siyasi partileri, sivil toplum örgütlerini, din ve inanç topluluklarını, demokratik basın kuruluşlarını, kanaat önderlerini, aydınları, akademisyenleri, sanatçıları, işçi-emekçi sendikalarını, kadın-gençlik örgütlerini, ekolojist hareketleri sorumluluk altına girerek barış ve demokratik toplum sürecine katılmaya çağırıyoruz."
Türkiye’nin sol-sosyalist güçleri, devrimci yapı, örgüt ve şahsiyetlerinin Barış ve Demokratik Toplum sürecini sahiplenmeleri ile halkların, kadınların ve ezilenlerin mücadelesinin yeni bir düzey kazanacağı belirtilen bildirgede, "Uluslararası güçleri halkımıza yönelik yürütülen yüzyıllık soykırım politikalarındaki sorumluluklarını görerek demokratik çözüme engel olmamaya ve sürece yapıcı katkılarını sunmaya davet ediyoruz" denildi.
KAYTAN VE ALTUN'A ATFEDİLDİ
PKK 12. Kongresinin aldığı kararlard son olarak şu ifadelere yer verdili: "3 Temmuz 2018 tarihinde şehit olan Partimizin önder kadrolarından Fuat-Ali Haydar Kaytan ve 25 Eylül 2019 tarihinde şehit olan Rıza Altun yoldaşların şehadetini ilan etmiştir. Bu temelde PKK’nin kurucu önder kadrolarından Fuat-Ali Haydar Kaytan yoldaşı ‘Önderliğe Bağlılık, Hakikat ve Kutsal Yaşam’ sembolü; Önder Apo'nun ilk yol arkadaşlarından olan Rıza Altun yoldaşı ise ‘Özgürlük Yoldaşlığı’ sembolü olarak kabul etmiştir. Tarihi 12. Parti Kongremizi, Özgürlük Hareketimizin başından itibaren yer alarak bugüne kadar aralıksız mücadeleleriyle bizlere öncülük eden bu iki büyük şehit yoldaşa atfediyor, onlar şahsında tüm mücadele şehitlerimize başarı sözümüzü yineliyor, Barış ve demokrasi şehidi Sırrı Süreyya Önder yoldaşın hayallerini gerçekleştirme iddiamızı belirtiyoruz."
NELER YAŞANDI?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1 Ekim'de Meclis açılışında DEM Partililerle tokalaşmasının ardından 22 Ekim 2024'te Abdullah Öcalan'a, örgütü lağvetmesi koşuluyla, "Umut hakkı için başvurması ve TBMM'de DEM Parti Grup toplantısında konuşması" çağrısında bulundu.
23 Ekim 2024'te DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan'a amcası Abdullah Öcalan'la görüşme izni verildi. Böylece Öcalan'a 43 ay sonra ilk kez ziyaret edildi. Aynı gün Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’nin (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesisine PKK tarafından saldırı düzenlendi ve 5 kişi hayatını kaybetti. Öcalan gönderdiği ilk mesajda “Tecrit devam ediyor. Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim” dedi.
28 Aralık 2024'te DEM Parti Milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder, 22 Ocak'ta Buldan, Önder ve yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, İmralı Adası'nda Abdullah Öcalan ile görüştü ve Öcalan'ın mesajlarını kamuoyuna iletti.
Öcalan, 27 Şubat'ta kendisini ziyaret eden aralarında DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları'nın da bulunduğu 7 kişilik heyet aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılan "Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı" başlıkla mesajında tüm gruplara silah bırakma ve PKK'ye kendini feshetme çağrısında bulundu.
PKK, çağrının ardından 1 Mart'tan itibaren ateşkes ilan ettiğini duyurdu.
İmralı heyeti siyasi partileri ziyaret etti, 10 Nisan'da Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü.
DEM Parti İmralı heyetinde yer alan Pervin Buldan ile Asrın Hukuk Bürosu avukatı Faik Özgür Erol, 22 Nisan'da Abdullah Öcalan ile yeni bir görüşme gerçekleştirdi.
24 Nisan'da DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Sezai Temelli ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüştü.
İmralı heyetinde yer alan Sırrı Süreyya Önder, 3 Mayıs'ta yaşamını yitirdi.
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, 5 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, PKK'nin silah bırakması ve kendini feshetmesi sürecinin somutlaşmasını "günler içinde" beklediklerini söyledi.
Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8 Mayıs'ta PKK’nin silah bırakması hakkında, "Bütün engelleri aştık. Bugün yarın PKK silahları bırakacak, örgütü feshedecek" dedi.
PKK, 9 Mayıs'ta yaptığı açıklamada kongrenin 5-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildiğini ve tarihi kararlar alındığını bildirdi.